7 tekenen dat jij gecatfished wordt
22-01-2021Wat is een catfish juist?
Volgens de Urban Dictionary is catfishing wanneer iemand voor een langdurige periode iemand zijn/haar online identiteit verzint en zo mensen in een emotionele/romantische relatie lokt. Kort gezegd: iemand die zich als iemand anders voordoet op het internet.
De term is ontstaan na een documentaire uit 2010 genaamd ‘Catfish’ waarbij de maker zelf op zoek ging naar de persoon achter de computer nadat hij zelf werd gecatfished. Vanwege het grote succes en de herkenbaarheid werd de documentaire omgetoverd tot een serie van inmiddels 7 seizoenen.
Hoe herken je een catfish
Wanneer je aan online dating doet is het altijd aangeraden om op je hoede te zijn. Je weet nooit met wie je eigenlijk contact hebt tot je ze in persoon ontmoet. Daarom sommen wij je 7 red flags op die jou het bedrog zullen besparen.
1. Er wordt om geld gevraagd
Dit is een klassieker. Hij/zij ligt plots in het ziekenhuis, kan je niet bellen want de telefoonrekening werd afgesloten, geen geld om naar je toe te komen,… zodra jouw online lover om geld vraagt kan je er vanuit gaan dat het om oplichterij gaat. Besluit je toch het verhaal te geloven, dan mag je er vanop aan dat er al snel naar een tweede storting wordt gevraagd vanwege een nieuw excuus. Gouden tip: geen geld storten naar iemand die je niet kent.
2. Nooit bellen, altijd sms’en
Moet je je tevreden stellen met online berichtjes via Facebook, een appje of een simpele sms? Stel je jezelf wel eens de vraag waarom je de ander zijn/haar stem nog nooit hebt gehoord? Dan is het zeker een idee om die vraag even te stellen. Er zijn altijd mensen die niet graag bellen, maar een kort telefoontje om even te bewijzen kan wonderen doen voor de vertrouwensband!
3. Beperkt social media account
Ondanks dat het 2021 is en iedereen zo goed als social media heeft, heb je altijd mensen die gewoon niet zo actief zijn op deze platformen. Dus als je geliefde een redelijk leeg profiel heeft met niet al te veel vrienden, moet je je niet meteen zorgen maken! Ben je toch niet helemaal zeker ga dan eens kijken bij getagde foto’s. Niet voldoende bevestiging? Ga dan eens na met wie hij/zij bevriend is en of die mensen een degelijk account hebben en toevallig geen foto’s gedeeld hebben van jouw love-interest.
4. Videochatten lukt niet
Als iemand in 2010 zei dat ze geen webcam hadden en niet konden videochatten, dan was dat allemaal enorm geloofwaardig. Inmiddels is het onmogelijk om niet op één of andere manier een camera te hebben die verbonden is met het internet. Smartphones en laptops komen nu allemaal met een ingebouwde camera, dus er is maar weinig excuus om niet te videochatten. Videochatten jullie wel maar lukt het niet? Zijn een zwart beeld en slechte verbinding jou niet onbekend? Wees dan op je hoede voor een catfish!
5. Foto’s zijn schaars
Hebben jullie elkaar toegevoegd op sociale media maar zie je gewoon weer dezelfde foto’s op zijn/haar profiel als op het dating profiel en heb je nog nooit een andere foto ontvangen? Vraag eens naar een selfie waar de andere iets specifieks op doet, zoals een knipoog of een handgebaar. Niets ontvangen, dan mag je er zeker van zijn dat je te maken hebt met een catfish!
6. Excuses
Misschien hebben jullie al meerdere keren proberen af te spreken, maar komt er telkens iets tussen. Wat vervelend! Te druk op het werk, platte band, de motor start niet, er is iets tussengekomen, voelt zich niet goed,… Dit zijn allemaal standaard excuses voor een typische catfish. Wees voorzichtig!
7. Je onderbuikgevoel
Wanneer je echt met een catfish te maken hebt, heb je waarschijnlijk zelf al het gevoel gehad dat er iets niet helemaal klopte. Hoe fijn jullie tijd samen ook is, probeer toch dit gevoel te volgen. Wees eerlijk tegenover jezelf en durf de andere persoon gerust te confronteren over je twijfels. Is de andere even eerlijk als jij, dan zullen jullie er snel uit komen!